Τιμήθηκε ο Ίων Δραγούμης ως οραματιστής του Ελληνικού Κοινοτισμού

0

Σαν ελάχιστο φόρο τιμής στην μνήμη του μεγάλου οραματιστή του Νέου Ελληνισμού Ίωνα Δραγούμη, την Δευτέρα 28 Ιουλίου και ώρα 8.00 μ.μ., η «Επιτροπή Μνήμης και Τιμής Ίωνος Δραγούμη» διοργάνωσε την φετινή εκδήλωση στην λευκή μαρμάρινη στήλη (έναντι ξενοδοχείου «Χίλτον», Βασ. Σοφίας 77), εκεί όπου άφησε την τελευταία του πνοή, δολοφονημένος άνανδρα από τις σφαίρες του εθνικού διχασμού και του παλαιοκομματισμού.
Την εκδήλωση παρουσίασε ο επί πολλών ετών διοργανωτής της, εκδότης Γιάννης Γιαννάκενας, ο οποίος αναφέρθηκε στην σημασία των μηνυμάτων του Ίωνος Δραγούμη για τον μάχιμο διαχρονικό Ελληνισμό και την αξία του Έθνους υπεράνω ενός ασφυκτικού κράτους.

1

Ακολούθως τον λόγο πήρε ως κεντρικός ομιλητής ο Γιάννης Παναγιωτακόπουλος (αντικαθυστώντας τον παρευρισκόμενο, αλλά ασθενή με φαρυγγίτιδα, Μάνο Χατζηδάκη), αναφέρθηκε κυρίως στις κοινωνικές αντιλήψεις του ΄Ιωνος Δραγούμη που συγκροτούσαν την αντιπρότασή του για μια Κοινοτική Πολιτεία στον αντίποδα του κρατικού συγκεντρωτισμού. Επεσήμανε ότι ήρθε η ώρα να μελετήσουμε εκτός από τις Εθνικές και τις Κοινωνικές θέσεις του Δραγούμη διότι πιθανών να έχουν να μας δώσουν λύσεις σε σημερινά αδιέξοδα. Τόνισε ότι ο Δραγούμης εκτός από Εθνικιστής, υπήρξε και Αναρχικός αλλά και Σοσιαλιστής. Όλα αυτά όμως με διαφορετική έννοια από αυτήν η οποία έχει επικρατήσει σήμερα. Τόσο ο Εθνικισμός του, όσο και ο Αναρχισμός – Σοσιαλισμός του, είχαν φιλτραριστεί και ανασυντεθεί με βάση την ιδιοπροσωπία του Ελληνικού Πολιτισμού. Το κράμα αυτής της ανασύνθεσης ήταν οι ιδέες του Δραγούμη για τον Ελληνικό Κοινοτισμό και την ανάγκη μιας κοινωνικής επανάστασης που θα απελευθέρωνε το ελληνικό έθνος από τα δεσμά του αστικού κράτους επαναφέροντας τους προαιώνιους κοινοτικούς θεσμούς του.


Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων, την οποία συντόνισε ο εκδότης Γιάννης Γιαννάκενας. Στεφάνια κατέθεσαν εκπρόσωποι φορέων, συλλόγων και νεολαιών.
Ήταν η πρώτη φορά στα 32 χρόνια όπου με συνέπεια τιμάται ο Ίων Δραγούμης στο σημείο της δολοφονίας του, που κεντρικό θέμα της εκδήλωσης ήταν οι ιδέες του για τον Ελληνικό Κοινοτισμό. Κάτι που δείχνει την όλο και ευρύτερη αναζήτηση, γύρω από τις λύσεις που μπορεί να δώσει ο Κοινοτισμός στα σημερινά αδιέξοδα.

2345

Σχολιάστε