Μπορεί ο Ορθόδοξος Διανεμισμός να σώσει τη χώρα από την κρίση;

Ο Ίον Μιχαλάτσε του "Ρουμανικού Αγροτικού Κόμματος"
Ο Ίον Μιχαλάτσε του «Ρουμανικού Αγροτικού Κόμματος»

Του Οβίντιου Χουρντουζέου

Ο νεοϊδρυθείς τότε Ρουμανικός Διανεμιστικός Σύνδεσμος «Ίον Μιχαλάτσε» σημείωσε το 2012 μια πρώτη νίκη του Διανεμισμού στην Ρουμανία με την ίδρυση του αλλά και με την οργάνωση του «1ου Διεθνούς Συνεδρίου Ορθοδοξίας και Διανεμισμού». Δεν θα έπρεπε να εκπλήσσει το γεγονός ότι ο Διανεμισμός προωθείται ως το καλύτερο όχημα για ριζοσπαστική αλλαγή σε αυτήν την μετακομμουνιστική χώρα.

Στην περίοδο μετά τον Α! Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Διανεμισμός βρήκε μια σταθερή επιτυχία στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Όταν τα αγροτικά κόμματα ήρθαν στην εξουσία, έβαλαν μπροστά να εφαρμόσουν ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα, βασισμένο στον διανεμισμό και το οποίο εξυμνήθηκε από τον Γκίλμπερτ Τσέστερτον. Στην εισαγωγή του στο βιβλίο της Έλεν Ντάγκλας Άιρβινγκ , «Η Δημιουργία της Αγροτικής Ευρώπης» (1923), ο Τσέστερτον γράφει:

“Από άκρον σε άκρον της Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων, κάτω από ένα πέπλο σιωπής, οι αγρότες έχουν δώσει μια μεγάλη και σιγανή μάχη με τον Μπολσεβισμό και τον δίδυμο του αδελφό, τον καπιταλισμό των Μεγάλων Επιχειρήσεων και οι αγρότες νίκησαν … Είναι μια ιστορική στροφή, όπως όταν ο Μεγάλος Κωνσταντίνος ασπάστηκε τον Χριστιανισμό η η Γαλλική Επανάσταση. Αυτό που συνέβη στην Ευρώπη μετά τον πόλεμο είναι μια τεράστια νίκη για τους αγρότες και κατά συνέπεια μια τεράστια ήττα για τους κομμουνιστές και τους καπιταλιστές”

Μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, με εξαίρεση την Ουγγαρία, υιοθέτησαν δημοκρατικούς θεσμούς και απελευθέρωσαν τους αγρότες τόσο πολιτικά (μέσω της ψήφου για όλους), όσο και οικονομικά (με την μεταρρύθμιση περί γης) «Τα αγροτικά κόμματα» γράφει ο Τζωρτζ Ντ. Τζάκσον Τζούνιορ, «έχοντας ξαφνικά φτάσει στην κορυφή της εξουσίας χάρις στους νέους εκλογικούς νόμους, επιβεβαίωσαν την πίστη τους στην δημοκρατία, τον αντιμπολσεβικισμό και σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις» Ήταν μια περίοδος ελπίδας και ενθουσιασμού. Η «τεράστια νίκη για τους αγρότες» ήλθε σε μια περίοδο, κατά την οποία δημιουργήθηκαν τα καινούργια εθνικά κράτη στην Ανατολική Ευρώπη. Μετά το 1918, η Ρουμανία επίσης απολάμβανε γεμάτη χαρά την δημιουργία εθνικού κράτους, καθώς κατάφερε να συμπεριλάβει όλες τις επαρχίες με Ρουμάνικη εθνική πλειοψηφία. Οι αγρότες δεν είχαν παράπονα ενάντια στις κυβερνήσεις τους και επέδειξαν ανοσία απέναντι στην Μπολσεβίκικη προπαγάνδα. Στην Ρουμανία, για παράδειγμα, το Εθνικό Αγροτικό Κόμμα του Μιχαλάτσε απέρριψε με σκιερό τρόπο το αίτημα για «μία και μόνη μεγάλη ένωση εργατών και αγροτική δημοκρατία στα Βαλκάνια» που βασιζόταν στα οράματα της «Κομιντέρν».

«Η τεράστια νίκη των αγροτών» είχε σύντομη διάρκεια. Μέχρι το τέλος της δεκαετίας του ’30, τα αγροτικά καθεστώτα έπεσαν από δικτατορίες. «Πάντα υπήρχε μια δημόσια προειδοποίηση ενάντια στους Μπολσεβίκικους λύκους» γράφει ο Ντέηβιντ Μιτράνυ «αλλά ήταν οι βοσκοί των αγροτών που δολοφονήθηκαν, όπως ο Σταμπολίνσκυ στην Βουλγαρία και ο Ράντικ στην Κροατία στην διάρκεια του Μεσοπολέμου, η φυλακίσθηκαν και εξορίσθηκαν μεταπολεμικά, όπως ο Βίτος στην Πολωνία και ο Μάνιου στην Ρουμανία μαζί με πολλούς από τους οπαδούς τους. Έτσι με αυτόν τον τρόπο στην μία χώρα μετά την άλλην, τα αγροτικά κόμματα εμποδίστηκαν στην νόμιμη άνοδο τους στην εξουσία. Μονάχα το Τσεχοσλοβάκικο Αγροτικό Κόμμα έμεινε στην εξουσία σε συνεργασία με άλλους μέχρι το 1938. Και παρόλα αυτά, «τα αγροτικά κινήματα παρέμειναν η μεγαλύτερη και αυθεντικότερη έκφραση των επίδων τόσο του λαού, όσο και της ιντελλιγκέντσια».

 

*Ο Ίον Μιχαλάτσε του «Ρουμανικού Αγροτικού Κόμματος» υπήρξε Υπουργός Γεωργίας της κυβερνήσεως του Ιουλίου Μάνιου (1928-1930) ο οποίος εφάρμοσε τον Διανεμισμό και βρήκε οικτρό τέλος στις φυλακές του κομμουνισμού, που μεταπολεμικά κυβέρνησε την Ρουμανία

πηγή: http://www.dianemismos.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s