Κουριαννίδης: «Πώς μπορεί να λειτουργήσει ένα κοινοτικό μοντέλο σήμερα»;

2

Το χρεωκοπημένο μεταπολιτευτικό σύστημα δεν είναι δυνατόν να αφεθεί να καταστρέφει συστηματικά τον μοναδικό πολιτειακό φορέα που μπορεί ακόμη να λειτουργήσει αυτοδιοικητικά και ανεξάρτητα, την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ουσιαστικά καταστρέφει ένα οικοδόμημα που κράτησε ζωντανό τον Ελληνισμό σε δύσκολες στιγμές της Ιστορίας του. Το οικοδόμημα αυτό είναι ο ελληνικός Κοινοτισμός που, όπως έλεγε ο Κώστας Καραβίδας, «… είνε ολοκληρωτική συνθετική αντίληψις της ζωής, είνε βίωσις (…) εξευμενίζει και εξυψώνει την προσωπικότητα του ατόμου και γονιμοποιεί κοινωνικώς την ιδιοκτησία (…) απάνω στην προσωπική ομαδική εκμετάλλευση των στοιχείων του τοπικού μας πλούτου, τα οποία ακριβώς προσφέρονται στους κοινοτικούς θεσμούς».
Μέσα από τον Κοινοτισμό, αναδεικνύονται και συντηρούνται η κοινή ρίζα, οι κοινές παραδόσεις, ο κοινός τρόπος ζωής, όλα αυτά δηλαδή που αποτελούν την ελληνική κοινότητα, τους δεσμούς των Ελλήνων.
Η έννοια του έθνους είναι η κυρίαρχη, είναι η ικανή και αναγκαία συνθήκη για να μπορέσει να λειτουργήσει ο κοινοτισμός ως πολιτειακή επιλογή. Μία επιλογή που ταιριάζει εντυπωσιακά με το μοντέλο της «άμεσης δημοκρατίας» που πολλοί επικαλούνται στις μέρες μας ως εναλλακτική στα πλανητικά αδιέξοδα. Η κολοσσιαία διαφορά των διεθνιστικών προσεγγίσεων αυτού του μοντέλου είναι ακριβώς το πολυπολιτισμικό πρότυπο που αυτό ευαγγελίζεται και το οποίο νομοτελειακά θα οδηγήσει στην αποτυχία λειτουργίας του.

Γίνεται αντιληπτό ότι μόνο κοινωνίες με εθνική συνοχή και κοινή καταγωγή μπορούν να αντλήσουν πρότυπα από την κοινή τους παράδοση. Μία παράδοση που γίνεται ιστορία, όπως λέει χαρακτηριστικά ο Ίων Δραγούμης, όταν αυτή γίνει συνείδηση.
Η δημοτική μας κίνηση «Θεσσαλονίκη Πόλη Ελληνική» δεν φιλοδοξεί απλώς να διαχειριστεί μία διοίκηση με σάπιες δομές, αλλά να συντελέσει στην ανατροπή του σημερινού διεφθαρμένου και αντεθνικού πλαισίου διοίκησης, μέσα από μία θεσμική πρόταση και παρεμβατικότητα στην κεντρική Εξουσία. Υπό το πνεύμα του Ελληνικού Κοινοτισμού, μπορούμε να πορευθούμε για έναν Δήμο ισχυρό και ικανό να ανταποκριθεί στις ανάγκες των Ελλήνων κατοίκων του, έναν Δήμο εφαλτήριο πολιτισμού, ευημερίας και προόδου, που θα αναδεικνύει τον Έλληνα και την πολύπτυχη παρουσία του στη διαχρονική Ιστορία της πόλης μας.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s