Αλεξαντρ Ντουγκιν, 4η Πολιτικη Θεωρια & Κοινοτισμος

4thpth

Με αφορμή την παρουσίαση του νέου του βιβλίου στα ελληνικά «Η τέταρτη πολιτική θεωρία», ο Ρώσος διανοούμενος και γεωπολιτικός απευθύνεται προς το ελληνικό κοινό. Ο Αλεξάντρ Ντούγκιν απορρίπτει τις παλιές του πολιτικές αντιλήψεις και πλέον οι απόψεις του διαμορφώνονται από την εσωτερική φιλοσοφική Παράδοση. Αυτό σημαίνει ότι η πολιτική του σκέψη πλέον απεγκλωβίζεται από τα καλούπια της νεοτερικότητας (φιλελευθερισμό, κομμουνισμό, φασισμό) και αποκτά μία πολύ ενδιαφέρουσα προοπτική.

Το πρόταγμα του Ντούγκιν δεν περικλείεται σε κάποιο νέο πολιτικό δόγμα και εδώ ακριβώς βρίσκεται το πιο ενδιαφέρον σημείο της προσέγγισής του. Αποτελεί ένα ανοιχτό κάλεσμα, προκειμένου να συγκροτηθεί η Τέταρτη Πολιτική Θεωρία, που ξεπερνώντας τα δόγματα του 20 αιώνα, θα αποτελέσει την εναλλακτική του κόσμου της Ελευθερίας και της Παράδοσης, απέναντι στην ηγεμονία της Φιλελεύθερης ολιγαρχίας.

Έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι απόψεις που εκφράζει ο Ντούγκιν αλλά και ο προσανατολισμός της έρευνάς του, με πηγή την αρχαία Ελληνική φιλοσοφία και την Ορθόδοξη πνευματικότητα, έτσι όπως την παρουσιάζει ο συνεργάτης του Νικόλαος Λάος, κάτι που την φέρνει πιο κοντά στις θεμελιώδεις φιλοσοφικές αξίες του Ελληνικού Κοινοτισμού.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s